925 Ayar Gümüş Ne Demek?

925 ayar gümüş ne demek

Mücevherler ve takılar içerisinde en çok tercih edilen gümüş olarak bilinir. Gümüş ayarı da genel olarak 925 olarak yer alır. 925 ayar gümüş ise “sterling silver” olarak isimlendirilmektedir. İçerisinde %92,5 oranında gümüş olmasının yanında %7,5 oranında bakar yer almaktadır. Genel olarak bu gümüş ayarının kullanılıyor olmasının yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinde uygun görülen ayar farklıdır. Mücevher yapımında kullanılan gümüş ayarı 950 ile 800 aralığında değişkenlik göstermektedir.

Gümüşe ve takılara karşı ilgisi olmayanlar dahi muhakkak 925 ayar gümüş kavramını duymuşlardır. Sizler de bu terimi çok kez işitmişsinizdir. Ancak bu aşamada 925 ayar gümüşün ne olduğunu ve nasıl anlaşılacağını bilmekte fayda vardır. Bu sayede kullanılacak olan gümüşün orijinal olup olmadığından da emin olabilirsiniz.

925 ayar gümüş, 1000 gram gümüşte bulunan saf gümüş miktarına denk gelmektedir. Bu da sizde bulunan 10 gramlık gümüşün saf gümüş oranı 9,25 gram olarak bilinmektedir. Aynı zamanda saf bakır oranı da 0,75 olarak yer alıyor. Bu seçenekler içerisinde de sıkça sorulan bir soru daha bulunuyor. Gümüş neden saf olarak kullanılmıyor şeklinde sorular sorulmaya devam ediliyor. Oysa bu sorunun cevabı sanılandan çok daha basit. Gümüş, takılarda tek başına kullanıldığı zaman gerekli olan sertliğe sahip olmuyor. Bundan dolayı saf gümüş kullanıldığı zaman dayanıksız ve kırılgan olması kaçınılmazdır. Bu yüzden de gümüş takıların üretiminde yeterli birleşimin sağlanması için bakırın katılması önemlidir. Gümüle katılan bakır oranıysa tüm dünyada aynı standartlarla ekleniyor. 925 ayar gümüş terimi de işte tam olarak bu birleşimden oluşuyor.

Gerçek Gümüşü Nasıl Anlarız?

Kullandığınız takının gerçek gümüş olup olmadığından emin olmak istiyorsanız o zaman basit yolları deneyebilirsiniz. Takınızı bir kuyumcuya göstermeniz, gerçek bir gümüş olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Usta kişilerin gümüş olup olmadığını anlayacağı söylenebilir. Nadir durumlarda kesin sonuç almak adına gümüş ayar analizleri yapılmaktadır. Bu sayede çok daha net bir sonuca ulaşabilirsiniz. Hatta taktığınız gümüş takıda bulunan gümüş miktarının ne kadar olduğunu da kolayca anlayabilirsiniz.

Gümüş Takılarda Ağırlığın Önemi Var Mı?

Gümüş takı alırken ağırlık önemli midir şeklinde pek çok soru sorulmaya devam ediliyor. Birçok kişi gümüş satın alacakları takının gerçek gümüş olup olmadığını merak ediyor. Örnek vermek gerekirse gümüşün kendine özgü bir ağırlığı bulunuyor. Bundan ötürü saf gümüşten yapıldığı söylenen takıları satın alırken ağırlığına dikkat edebilirsiniz. Ağırlığına göre satın alıyor olmanız çok daha doğru olacaktır. Gümüş takı satın alırken gümüşün anormal şekilde hafif olması gerçek gümüş satın almadığınıza işaret olabilir. Bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Kalıcı bir takı satın almak istiyorsanız, gümüşünüzün ayarına, gerçekliğine dikkat etmenizde fayda olacaktır. Özellikle güvenilir adresleri tercih ediyor olmanız, en doğru adımlardan biri olarak bilinir.

Etiketler: Gümüş Takı
Haziran 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR